Mršavljenje i zadržavanje kilaže nakon dijete uz pomoć čilija

Mršavljenje i zadržavanje kilaže nakon dijete uz pomoć čilija

 • Autor objave:

Mršavljenje, još jedna blagodat čilija koja bi svakako trebala postati rasprostranjenija, a mi ćemo se potruditi da je populariziramo. Kako smršaviti uz čili i koja molekula nam pomaže u tom procesu, saznati ćete u ovom blogu. Znanstvenu podlogu ćemo prevesti na laički jezik da bude “probavljivo“. Ukoliko se žuriti smršaviti skrolajte malo dolje…ipak se bliži sezona. Ako stvarno želite najbolje za sebe i ne zanimaju vas brza riješenja vjerujemo da će vas zanimati proces koji se skriva iza toga. Gubite kile i brzo ih vraćate? Bilo bi šteta da vam se to opet dogodi…

Sve beneficije čilija je teško staviti u jedan blog i zato ćemo danas pričati o kapsaicinu i njegovom stimulativnom učinku na metabolizam.

Kapsaicin – magična molekula
(trans-8-metil-N-vanilil-6-nonenamid)

Kapsaicin spada u kapsaicinoide, to je skupina srodnih alkaloida (organski spoj koji proizvode određene biljke) koji su zaslužni za ljuti okus paprike. Iz te skupine koja broji još sudionika, najzastupljeniji i najviše proučavan je kapsaicin. Znanstvena istraživanja potvrdila su njegovo analgetsko, antioksidativno, protuupalno, anoreksično i antitumorsko djelovanje. Stoga mu pridajemo epitet magičnog.

Priroda je podarila kapsaicin paprici da je očuva za hranu životinjama; biljojednim sisavcima i pticama. Ove životinje nisu osjetiljive na iritirajuće djelovanje kapsaicina za razliku od ljudi ali to NAS nije zaustavilo da uživamo u čiliju. Osim toga kapsaicin štiti sjemenke paprike od drobljenja snažnim zubima životinja. Mi tu nismo neka prijetnja jer polomimo zub i na tvrđoj jabuci.

Termogeneza inducirana hranom – Kako potrošiti masno tkivo?

Termogeneza je proces stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude. Proces se bazira na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima (odgovorni za razgradnju hranjivih sastojaka i njihovo povezivanje). Termogeneza se može pokrenuti tjelovježbom, dnevnim aktivnostima, a može se stimulirati i hranom – kofeinom i čilijem. Dakle, konzumacijom čilija podižemo našu bazalnu temperaturu, metabolizam stvara toplinu koja pokreće naš probavni proces. Kapsaicin, crni papar i džumbir imaju jak termogeni učinak koji traje cijeli dan! Takva hrana oksidira masno tkivo pa bi je trebalo što češće jesti.

Kapsaicin je detaljno istražen i utvrđeno je da putem živčanog sustava (senzornih neurona) oslobađa epinefrin (adrenalin) i norepinefrin (prekursor adrenalina) koji dalje pokreću sve ostale – rezultat je podizanje bazalnog metabolizma i potrošnja masnog tkiva.


Ljuta hrana destimulira apetit, smanjuje osjećaj gladi, ubrzava metaboličke procese za oko 5% i povećava sagorjevanje masnoća preko 15%!

Rebound efekt – Kako ga izbjeći?

Pojava koja se najčešće događa nakon prestanka konzumacije lijekova, simptome koje ste imali se vraćaju u puno gorem obliku. Isto se događa kod mršavljenja. Nakon stroge dijete u kratkom vremenu izgubite zavidan broj kila, toliko da vas poznanici zaustavljaju na ulici i traže “tajnu recepturu“. Za dva mjeseca ste na staroj kilaži. Kako se to dogodilo?

Naš metabolizam se prirodno brani od pokušaja mršavljenja i usporava metabolizam, zbog čega je brzo vraćanje masnog tkiva nerijetko viđena pojava.

Da bi spriječili Sizifov posao svakodnevno u prehranu uvrstite čili i zadržite novu kilažu, ne bacajte u vjetar trud s kojim se ponosite.
Čili pruža puno veći osjećaj sitosti od nezačinjene hrane i smanjuje potrebu za unos prekomjerenih masnoća.

Ukoliko se bojite ovih adrenalinskih pothvata priroda je i za to dala riješenje. Na vruću stimulaciju mozak odgovara oslobađanjem endorfina (hormon užitka) te prekriva osjećaj boli. Na kraju se osjećate nagrađeno i sretno, mozak vam daje signal da je sve pod kontrolom i da ne morate paničariti.

Kako smršaviti uz čili i zadržati novu kilažu?

Prva stvar; Ne pretjerujte! Pročitali ste ovaj blog i odmah skočili po svoju dozu čilija. Odlično! Vraćate se kući i odmah započinjete paprenje hrane, vadite Carolinu i kao iz šale je kapate po svojoj zdravoj salatici. Nemojte to raditi. Polako. Ukoliko čili i začinjena hrana inače nisu na vašem repertoaru nemojte jurcati jer si možete stvoriti neželjene probleme.
Čili, ukoliko ga neoprezno konzumirate, ponajviše u sirovom obliku može u ekstremnim slučajevima izazvati štucanje, iritaciju, ranice na sluznicama jednjaka, crijeva i želuca, pečenje u rektalnom području i jaki kožni osip.

Zato slijedite naše upute;

 • Izaberite dijetu koja vam odgovara.
 • Izbacite iz menija slatkiše i nepotrebne masnoće – u tome će vam čili itekako pomoći, u potpunosti će smanjiti potrebu za prejedanjem, pogotovo potrebu za slatkim.
 • Ne zaboravite na trening i dnevno kretanje, čili vas neće odvesti do teretane, nije još skupio za vozački ali će svakako probuditi avanturista u vama! Svakodnevne male doze adrenalina možda okrenu vaš život u drugom smjeru. Ukoliko krenete surfati popuste za bungee jumping možda smo krivi za to ali za posljedice ne odgovaramo.
 • Ukoliko imate problema s neredovnom stolicom – čili stimulira rad crijeva (peristaltiku) i pomaže u uspostavljanju njihovog redovitog ispražnjavanja. Pušači koji se odluče za prekidanje te gadne navike često imaju problema sa zatvorom jer im je cigareta pomagala kod jutarnjeg pražnjenja. Neki se vrate pušenju iz istog razloga. U tom slučaju preporučamo dnevni unos čilija, pomoći će vam kod normalne regulacije probave i povratak na staro.
 • Ne jedite čili na prazan želudac!
 • Ne morate ga jesti uz svaki obrok, pogotovo ako prije niste jeli čili. Mi ne možemo pojesti ni palačinke da ih malo ne zaljutimo ali vjerovatno nismo realni primjer jer živimo čili.
 • Konzumirajte ga u početku po malo i postepeno povećavajte unos ukoliko osjetite potrebu za tim.
 • Ako ujutro osjetite peckanje prilikom pražnjenja ne morate se bojati, to je normalno. Iako se peckanje ne događa prilikom konzumacije svih vrsta čilija. Ukoliko osjećate nepodnošljivu bol, što se ne bi trebalo događati, razmislite prvo jeste li pretjerali s čilijem, ako niste pretjerali onda čili nije za vas.
 • Sirovi čili nije često dostupan i ne možete ga kupiti u bilo kojoj trgovini. Zapravo je rijetkost. Zato preporučamo ljute umake od čilija jer su laki za korištenje i za doziranje. Kod sirove paprike je to teže za regulirati jer plodovi čilija na jednoj biljci mogu itekako varirati ljutinom. Vrlo lako ćete prepoznati koji umak vam odgovara uz određeno jelo te količinu koja je primjerena za vas.
 • Ne zaboravite i dalje jesti čili nakon što smršavite! Izbjegnite neželjeni rebound fenomen koji se tako često događa. Zadržite kilažu i ostanite zadovoljni!

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi ove teme slobodno nam se obratite, pomoći ćemo vam u osmišljavanju vaše dijete!

Ukoliko vas zanima znanstvena podloga pročitajte stručni rad Branke Zorc o biološkim učincima kapsaicina;

https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A1578/datastream/FILE0/view

SRETNO S NOVOM DIJETOM!