Obiteljski posao ili Kako preživjeti obiteljske odnose?

Obiteljski posao ili Kako preživjeti obiteljske odnose?

 • Autor objave:

U početku se ideja obiteljskog posla čini kao odlična ideja što u konačnici i jest ali sa sobom nosi neke druge probleme s kojima se nećete susresti u državnoj firmi ili kod privatnika. Kod privatnika je još i gore jer ulazite u tuđu obitelj i njihove probleme.

Kako to biva?

U kratko vrijeme upoznate tatu i baku od šefa, sestričnu iz drugog koljena i posrnulog brata koji tu i tamo dođe s nekim “inovativnim“ idejama pokazati željeznu ruku koja je odavno zahrđala. I sve to dobijete u paketu za minimalac ili kojih dvjesto kuna više. Pitate se može li bolje i je li svuda tako? Naravno da je, jedino što možete je eventualno izabrati manje zlo na meniju strave i užasa.

Onda mislite ma ko vas j*be otvoriti ću JA svoj posao. Uz to ću i dalje par godina raditi kod brčkolobrčića dok se ne osamostalim i uskoro me nitko neće dinstati na tavici. Nitko mi više neće prisrati za okom nevidljivu sitnicu, neću raditi pro bono prekovremene, bakčati se tuđim problemima, upoznavati novu zaručnicu od šefa i biti potrčko.

Otvorite svoj posao i mislite si…napokon. Pobjegao sam od manijaka. Od sada pa na dalje radim za sebe i svoju obitelj! Do KRAJA života!

I od jednom taj kraj počne mirisati na vječnost. Zakačiš se sa sestrom, dva dana ne pričate, treći se počnete miriti i izgladite situaciju za okvirno šest dana. Laganim hodom po jajima pokušaš uputiti sitan prigovor i dobiješ (blago rečeno) jezikovu juhu. Pomisliš da bi bilo dobro na glavi nositi kacigu ako situacija izmakne kontroli ili barem papper sprej za suzbijanje negativne energije.
Amajlije, drago kamenje, hvatači loših snova i natalne karte postaju must have pribor jer ne znate kome se više obratiti.

Započnete raspravu o poboljšanju prodaje dok se lagano u prikrajku ušulja priča o lošoj reakciji tate kada ti je sladoled nespretno pao na majicu dok si imala tri godine, a bome nije ni propisno sahranio hrčka Mucka što nikada nećemo zaboraviti.

Realnost vs Obiteljski posao

U razradi marketinškog plana godine odjednom problem nastane oko neopranog suđa i pritužbe na psa za kojeg smatramo da se ugojio, a netko misli da te dvije kile viška nisu nikakav problem.
Nije ti baš dan pa nećeš napraviti nešto što si trebao dok bi u firmi za to već dobio otkaz. Ma laganini. I onda shvatite da to baš ne ide tako i da bi trebali raditi stvari na drugačiji način. Ma kako to, misliš…Pa posvađala sam se s dečkom jučer!? Kako da to sada odradim, a energija mi vibrira na niskim frekvencijama??? Tko bi imao toliko strpljenja i razumjevanja ako ne tvoja obitelj? Svi znaju da si jučer pao ispit i da se danas nisi propisno naspavao jer ti je frendica sinoć slavila zaruke.

Odjednom je svima jasno da takav pristup ne funkcionira.

Ako ćemo ozbiljno raditi posao ne možemo biti povjesničari čijem se oštrom zapisu memorije svi dive. Shvatite da morate pustiti stvari, oprostiti ili barem prijeći preko toga. Ukoliko ne možete bilo bi dobro to raspraviti nakon radnog vremena koje je isto tako teško odrediti jer zapravo radite cijeli dan. Pa kada ću se svađati ako radim cijeli dan? Dobro pitanje. Izgleda da to ne možete, a tako je slatko ispaliti sve svoje frustracije na nekome. Kakva šteta!

Kada svijest o budućnosti i onome tko sam – što sam kucne na vrata, svi se čudom primire, uvažavaju tuđa mišljenja i prigovore, rade na odnosima i na ZA posao. Vrag i anđeo na tvojim ramenima naprave kompromis i shvate da se nemate oko čega svađati. Što je bilo, bilo je, što će biti može biti samo dobro ako odlučite tako!

Kako to postići?

 • Kada se dovoljno puta posvađate i zagorčate si život, pitajte se; Možemo li tako u nedogled?
 • Ako ste shvatili da ne možete, zapitajte se; Što možemo promjeniti?
 • Bez deranja, povišenih tonova i nabrajanja.
 • Izbacite povjesničara iz sebe osim ako se ne bavite time.
 • Odvojite vrijeme za osobne stvari, nije sve posao!
 • Ne uzimajte prigovore k srcu, sigurno ta osoba ne priča totalne gluposti.
 • Vaši najbliži vam žele najbolje. (Skoro pa sigurno)
 • Poslušajte savjet, niste najpametniji.
 • Drugi bolje vide vaše greške.
 • Ne znači ako radite obiteljski posao da si možete sve dopustiti. Ne bi smjeli!
 • Probudite profesionalca u sebi.
 • Sve u svoje vrijeme!

SRETNO!