Ljutoteka na 4. čili festivalu u Sloveniji

Ljutoteka na 4. čili festivalu u Sloveniji

  • Autor objave:

Tik pred svitanje u predahu od jedinog ispita koji mi je ostao do obrane diplomskog rada pobjegla sam u pravcu Šmarje pri Jelšah na Pravi čili festival. S grčem u želucu, ponavljajući poglavlja knjige u glavi zakucana uz prozor, gledala sam kako napuštam mjesto stresa zvanim Zagreb. Prekrasna mjesta Zagorja su se polako pojavljivala kako je dan zamjenjivao noć i sva gorja i žumberci su zablistali kao pravi jutarnji spektakl dok smo se približavali destinaciji.

Šmarje pri Jelšah

U blizini granice nalazi se to malo toplo mjesto Šmarje pri Jelšah gdje već možete vidjeti radnike koji užurbano postavljaju scenu festivala i usmjeravaju prodavače na zakupljeni štand. Ostavili smo stvari i zaputili se u prvi kafić na kavu gdje smo nakon dugo vremena pričali u četiri oka pa laganim hodom počeli obilaziti više od 30 drugih izlagača.

Osim široke lepeze ljutih umaka koje smo isprobali koliko nam je probavni sustav dozvolio tu se moglo pronaći i drugih zanimljivih pripravaka, od ukiseljenih teglica čilija, mljevenih paprika, ljutih namaza do unikatnih nakita s prikazima čili papričica od kojih mi se najviše svidjela oglica sa staklenom kuglicom u kojoj se nalazi zloslutan prah caroline reaper. Po polovici se može rastvoriti pa zaključujem da je to nakit za samoobranu, verzija papper spreja za ljepši spol.

Čini mi se da bi mogla postati “must have“ u ženskom svijetu, lijepa, a ubojita, baš kao i Carolina.

Više od 5000 posjetitelja mogli su probati i Chillino, vrhunsko i nagrađivano vino od čilija s farme Vizjak koje toplo preporučujemo. U roku od tri sata natjecatelji 3. državnog prvenstva za vražji kotao su pripremili vrhunski spektar tanjura s chilli con carne-om…tko nije probao ne zna što je propustio, a ja ne znam kako se nisam otrovala od toliko chillija, valjda je dugoročna konzumacija ljutog učinila svoje. Texas Sushi tim je odnio pobjedu, a novac od svih trkačih kotlova je otišao u dobrotvorne svrhe.

Teksaški Sushi tim

Križni put

Vrijeme ručka je prošlo, a mi smo se stalno izmjenjivali na štandu koji je gorio od izmjena vrećica Ljutoteka umaka da sam skoro žuljeve dobila od usijecanja ručke između kažiprsta i palca i naravno tabana koji su se skoro ofucali trkom u razbijanju eura. Brzo po ljute rakije i nazad na par puta dok me nije lagano počela hvatati “sunčanica“.

Onda smo odlučili uzeti malu pauzu i popeti se na Kalvariju koja se nalazi odmah na brdu iznad festivala. Križni put ne zvuči baš kao poželjan odmor, a moram priznati da stvarno NIJE ali smo uspjeli doći do postaje gdje Isus pada drugi put pod križem. Mi smo pali više puta, a naš križ su bili problemi poslovanja Ljutoteke o kojima smo na koljenima raspravljali jedući jabuke i prikupljajući energiju za spust.

Natjecanje Golden Habanero

Dok smo prolazili kroz različite radionice i animirani program meksičku glazbu je prekinula objava početka natjecanja Golden Habanero pa sam krenula prema pozornici. Među par hrabrih natjecatelja na sredini stola je sjedila žena za koju sam čula da je već par puta osvojila natjecanje. Pored nje je sjedio stari čovjek s oglicom nanizanom od čili papričica obavijenom uzduž ušiju, izgledao je kao pravi starosjedioc mjesta i festivala. Na njihovim licima je bila ocrtana odlučnost za pobjedom, a tako je natjecanje i teklo.

Natjecanje Golden Habanero

Kreće od najblažih papričica koje se brzo sliste dok u četvrtom krugu neki već napuštaju mjesto, a igra postaje sve ozbiljnija što osjetimo po natjecateljima i napetosti u publici koja se već tiho kladi na pobjednika. Dvoumili smo se između Čili dede i Super žene sve dok u jednom trenutku nije prevagnulo na njegovu stranu i pobjednik je izabran. Slavlje i pljesak su odjekivali kroz obližnja gorja Slovenije.

Kulturološke razlike

Vraćam se do tate gdje preuzimam smjenu dok on odlazi po ljute slastice da smekšamo con carne koji pravi piruete u stomaku. Imala sam priliku i popričati s vlasnikom Ljutka, tuzlanskog proizvođača ljutog gdje smo međusobno degustirali, popričali i kupili umake. Za njegove umake imamo samo najbolje riječi, kao i za pripravke susjeda iz Kaštela koji su pored Ljutka nudili svoju Jutu spizu.


Na naše iznenađenje, mnoštvo djece je dolazilo probati uzorke umaka s čim smo bili više nego sretni, vidjeti kako je kultura jedenja ljutog u ovoj zemlji zastupljena. Njihova želja za eksperimentiranjem se vidjela kao odraz već istreniranog ljutog nepca koje pozdravlja tradiciju jedenja te zdrave voćke. Preko granice se osjeti velika razlika u kulturi jedenja ljutog koju su slovenci već davnih dana integrirali u svoj jelovnik dok je kod nas situacija itekako drugačija.

Mnogi ljudi misle da je čili opasan po zdravlje, smatraju ga čak i ekstremnim te nepoželjnim u jelovniku dok je istina daleko drugačija. Ono što možemo napraviti je educirati ljude i privuči ih u magičan svijet čilija i sve njegove dobrobiti.


U toj slavi ljutog, gdje smo stalno komunicirali sa slovencima koji puno bolje poznaju naš jezik nego mi njihov smo imali prilike izmjeniti mnoštvo korisnih informacija o ljutom i vidjeti pripravke kakve nismo ni znali da postoje.

Poglavlja iz knjige su lagano hlapila upijajući nove informacije i zabavljajući se u krugu ovog više nego zgodnog festivala koji je važan ne samo unutar Slovenije već i na razini Europe. Prodaja je za nas bila vrlo uspješna i put se isplatio iako smo krenuli skroz iz pravca zaboravljene Slavonije koja čeka svoje dane, ne bi li jednom i mi napravili ovakav festival i okupili sve te divne ljude.

Par informacija o Pravom čili festivalu:

  • Prvi Pravi čili festival organiziran je 4. listopada 2015. u mjestu Šmarju pri Jelšah, gdje se okupilo više od 3000 posjetitelja. Festival je postao najveći i najzvučniji događaj ljute kuhinje u Sloveniji. 30 izlagača iz Slovenije i inozemstva predstavilo je svoje ljute proizvode.
  • Ideja festivala bila je organizirati događaj na kojem bi se mogli okupiti ljubitelji i izlagači ljute hrane iz cijele Slovenije
  • Popratni programi uključuju stand up, glazbu, animaciju djece i različite radionice
  • Zanimljiv i raznolik cjelodnevni program obilježio je vrhunac festivala, natjecanje za Golden Habanero u kojem sudjeluje preko 30 natjecatelja.
  • Naredne festivale privukli su još veći broj posjetitelja, prema procjenama medija, čak 5000 posjetitelja i 36 izlagača, ovaj put iz Mađarske i Austrije.
  • Festivalu je dobio još jedno natjecanje – Državno prvenstvo za vražji kotao – natjecanje u kuhanju čili con carne, u kojem se ocjenjuje izgled, priprema i okus.
  • Manifestacija je obogaćena sa oko 150 dječjih umjetničkih djela na temu festivala čilija, a izložba je predstavljena u Kulturnom centru Šmarje.

Informacije su preuzete sa stranice https://ljubiteljicilija.si/

U nastavku pogledajte video;