Kako smo na teži način naučili rukovati čili papričicama

Kako smo na teži način naučili rukovati čili papričicama

  • Autor objave:

Ispričati ćemo vam dva nesretna događaja iz kojih smo naučili kako pravilno obrađivati čili bez posljedica.
Članica Ljutoteke je iz neznanja u oba slučaja postala žrtveno janje. Iz tih neugodnih prizora smo shvatili da ne bi voljeli da nam se isto dogodi pa smo se od tada naoružali paketima zaštitnih rukavica i naočala.

Safety first!

Prva priča i Prvo kuhanje Ljutoteka umaka

Krene ona sva sretna, puna elana i dobrog duha s knjigom probnih recepata ispod miške u kuhinju. Tada još nismo znali da će upravo to kuhanje izroditi naš sada već dobro znani Habanero umak. Kažu da je u prvom pokušaju teško postići uspjeh ali složiti ćemo se da je to samo djelomično istinito.

Pere se kuhinja, vadi se blender, lonci, nož i kuhinjska daščica. Iz zamrzivača uzima paket Habanero papričica i započinje sjeckanje ne bi li paprika bila spremna za blendanje. I sve bi to išlo po špagi da se kuharica sjetila staviti zaštitne rukavice ali za taj “detaljčić“ nije znala…Nasjeckala je poštenu količinu čilija i sve to napravila golim rukama! Netko bi rekao da cura ima m*uda ali to joj nije bila namjera.

I privelo se kuhanje kraju, umak se rasporedio u bočice, kuhinja se oprala i ključ se okrenuo u bravi.
Ukućani su se oduševili umakom, izvadile su se grickalice, narezala meza, a kuharicu obasipalo komplimentima. Iz kuće se čuo samo žamor i smijeh, prolaznik bi pomislio da se radi o ugodnom obiteljskom druženju…sve dok uskoro nije počela osjećati neobične senzacije po prstima i dlanovima.


Počelo je kao lagano peckanje koje se postupno samo pogoršavalo dok “vatra“ čilija nije proradila kako spada. Osjećaj se može opisati kao da držite ruku na vrelim ringlama…a suze su se samo slijevale niz obraze mlade kuharice.
Kaže jedan; Stavi ruke u mlijeko! I napravi ona tako. I velika zdjela mlijeka se ugrije kroz par minuta. Uzmi zamrznuti grašak! No ni to ne pomaže. Stavi u jogurt!


I tako su se paketi zamrznutog povrća, zdjele mlijeka i joguta naizmjence mijenjali, svaka opcija po par minuta, pa pod mlaz vode i tako u krug…I ništa nije uspjelo zaustaviti kuharičine vapaje, plač i pozive u pomoć. Skoro je i hitnu nazvala ali u tako malom gradu to bi sigurno bio prvi slučaj. Vjerovatno još nisu čuli za Habanero opekline i takve narodne predaje.


Kuharice kuvaj ručak fino pa ćeš dobiti novac za kino!

A bome je i zaslužila…


Večer je završila u snu ili nesvjesti s rukama u zdjeli jogurta.

Ima i gadnu naviku griženja noktiju pa je nakon dva dana obrađivala zubima prstiće i zagrizla zanokticu koja je nećete vjerovati još uvijek bila LJUTA!


Zato pamet u glavu i rukavice na ruke!

Ovako nekako…

Druga priča: Kako je Carolina skoro posvađala sestre

Ista kuhinja, kuharica i njezina nova pomoćnica.

Ša la la la laj. Glazbica se pušta, seke se zeke, sve je kako treba biti. Idemo mi skuhati Carolina umak! Kakav tim, kakva okretnost…svatko zna svoje zaduženje. I to u novootvorenom paketiću rukavica s onim svježim mirisom plastike i samopouzdanjem da smo ovoga puta sigurni! Rame uz rame sjeckamo zamrznutu Carolinu, ma divotica.


I u toj bezbrižnosti pomoćnica nožem stisne papričicu i sva ona zamrznuta opasna vodica prepuna kapsaicina štrcne sirotoj kuharici ravno u oko. Da sam je ciljano išla pogoditi mogla bi se odmah prijaviti na svjetsko takmičenje u pikadu, ukoliko tako što uopće postoji.


Habanero situacija se učinila kao slatki san sada kad smo se suočili s opakom Carolinom Ripper.


Kako je kuharica ovoga puta znala s čime ima posla odmah se skljokala na pod, naglo se ustala tumarajući po prostoriji tražeći hitni izlaz prema prvoj slavini. Pomoćnica je usmjeri, uhvati je rukom pod pazuh i odnese do obližnjeg izvora vode. Kuharica zabezeknuto i u totalnom šoku ispire lice, opet u neznanju temeljito rasporedi i utrlja sav kapsaicin po svome licu.

Počinje vrištanje kakvo sam čula samo u filmovima kada nekome cijelo tijelo gori dok pada sa zgrade. Ne znam jesam li se ikada toliko uplašila. Napunila sam lavor hladne vode u koji je kuharica povremeno gnjurila glavu, a povremeno je vadila pritom vrištajući i izgovarajući nešto poput; J*bem ti Ljutoteku i posao i sve! Neću više nikada čistiti papriku! Zašto je meni ovo trebalo! i slično rečnice možete i sami zamisliti.

Trčeći po stanu prevrnula je lavor pun vode dok sam ja išla iza nje i kao prava pomoćnica u panici čistila sav nered uzastopno govoreći Oprosti. Oprosti mi molim te! Bilo je nemoguće. Član Ljutoteke joj prilazi i govori Smiri se, moraš se malo smiriti. Proći će! Ništa nije pomoglo. Trajalo je i trajalo…Opet su se potrošile zalihe svih mliječnih proizvoda u kući koji su pokušavali pomoći kuharici ali nisu ni oni svemogući.


Ni ne sjećam se točno kada se situacija smirila, sve je prošlo u drami koja se razvukla u duge trenutke iščekivanja i najednom je prošlo. ALELUJA!

Čini mi se da je ovoga puta brže prošlo jer kod sjeckanja paprike se dugo utrljava kapsaicin po koži dok je ovaj puta samo štrcnulo te se izgleda brže odstranilo s kože.
Znam da mi je tada zamjerila ali nije pomoćnica kriva nego naše neznanje…ali dobro, ipak smo sestre pa mi je oprostila. 🙂

Kuharica u novom izdanju

Nekoliko savjeta kako pravilo isprati čili s kože:

  • Nikako ne ispirati kožu sa sapunom, samo će pogoršati situaciju
  • Možete pripremiti slabiju otopinu sode u vodi u dodati malo leda, ruke držite u otopini 10 do 15 minuta
  • Utrljavati sol s malo vode na zahvaćeno područje i ostaviti ga 10 do 15 minuta te ga isprati s mlijekom, potom običnom vodom. Sol pomaže očistiti, a mlijeko otapa preostale čestice
  • Maslinovo ulje dobro upija kapsaicin, ostavite ga minutu na koži zatim operite toplom vodom. U ulje možete dodati i malo šećera da tekstura bude poput pilinga za tijelo
  • Ruke možete na nekoliko minuta uroniti u alkoholno piće zatim isprati vodom
  • Površinu opeklina možete namazati mješavinom octa, limuovog soka i običnog jogurta
  • Na opečeno mjesto možete staviti i pastu za zube, sačekati 2 do 3 minute te isprati mlijekom
  • Narežite svježi krastavac, stavite na opekline i ostavite ga 10 do 15 minuta, on ublažava neugodne simptome

Ne zaboravite da je opeklina od čilija prava kemijska opeklina i trebate je liječiti na pravilan način!