Iskušavanje granica ili dan kada smo probali 7pot

Iskušavanje granica ili dan kada smo probali 7pot

  • Autor objave:

Ukoliko vas “svrbi“ želja da probate vraški ljutu papričicu koja konkurira za najljuću chili papričicu na svijetu trebali bi pročitati ovaj tekst.

Ljeto.
Roštilj na vikendici.
Ugodno druženje, riba se lagano peče, pripremamo stol i vadimo umake. Doimalo se kao jedno uobičajeno predvečerje kada se nakon svega što dan nosi ekipa dođe opustiti uz koju čašicu, jelo i naravno malo se oljutiti.

U tom miru dolazi član Ljutoteke ravno iz pravca plastenika za kojeg ćemo tek saznati da skriva jednu opasnu tajnu u svojoj šaci…jednu naizgled malu, crvenu, kvrgavu papričicu poznatu kao 7pot.

7pot brain strain

7pot Brain Straaaaaaain

Hoćemo ga probati?

Pitanje koje je uzrokovalo mnogo komešanja, malo znojenja, premišljanja i naravno podosta nagovaranja. I u jednom trenutku svi se slože i papričica se razlomi na tri dijela.

I uskoro ćemo saznati zašto baš i nije najbolja ideja pojesti je prije jela…

Prvo je uslijedio znoj…i takve količine sline za koje sam mislila da ih je nemoguće izlučiti u toj količini. Ljutinu nismo niti osjetili što je valjda prvi simptom kojeg očekujete. Zamišljate da će vam usta doslovno izgoriti no od tih slutnji se ništa dogodilo nije. Takve senzacije je teško usporediti s bilo kojim iskustvom. Smijeh (onaj čudni), zamagljeni vid, blaga dezorijentacija i euforija su bili kao pukotina na ledini koja se tek sprema odlomiti. (Tek kasnije sam povukla korelaciju s Titanikom.) Nakon čega su uslijedili grčevi i obilno znojenje u kojoj su neki sebi našli sigurni zaklon i rupu u koju će se zavući dok su neki dakako paničarili i izgovarali neke rečenice poput:

“Ona je kriva, ona nas je nagovorila!“

Iako sam se vidno osjećala prozvanom nije me omelo da prihvatim tu situaciju kao osobnu katarzu koja dolazi kroz bol. U tom trenutku je to bila odluka; Trebam li sada početi vrištati dok se vrtim u krug i povremeno zabijam glavu u zid ili se predati i prihvatiti sve čari i nevolje te naizgled zloslutne papričice.

Samo sam se srovalila na zemlju i dopustila da zavlada mojim bićem.

U toj epizodi dolazi osoba koja puzi i putem povraća dok mi viče;

Jesi dobro?

Moram priznati da mi je bilo malo čudno vidjeti vlastitog oca u toj situaciji ali me nije omelo da iskustvo odradim do kraja…bilo je i nekih urlikanja i prizivanja raznih bogova u pozadini ali je nekako odjekivalo sve dalje i dalje.

Ili je to ipak bila dobra ideja?

Svi zvukovi su u jednom trenutku nestali, ostali su jedino zemlja, tijelo i ona tri bora koja strše iznad krova. Postalo je nebitno.
Svi su opet sjeli oko vatre…olakšanje i mir su jedino što sam osjetila u sebi i u drugima. I napokon smo počeli jesti tu ribu. Poslije zatišja počela su prepričavanja različitih iskustava s vrlo pozitivnim ishodima..jer treba iskusiti različite emocije da bi došli na isto. I paniku, ljutnju i pomirenje da bi na kraju osjetili TO.

Hvala ti što nas učiš stvarima na koje često zaboravimo, što nas okupljaš, stvaraš nepredvidljive situacije u kojima učimo nešto novo o sebi. Mir je dobro prekinuti da ne bi stalno bili u dokolici. Bježi dosado, daj mi ČILIJA!

Iz ovog iskustva smo naučili da bi sljedeći put ipak trebali prvo napuniti stomak prije konzumacije čilija da umanjimo agoniju bolova u želucu.
I druga važna stvar je ponijeti rezervnu odjeću jer se ova mogla doslovno ocijediti od znoja, sreća pa ju je ovog puta vatra posušila…jer tko zna gdje ćemo biti u sljedećoj epizodi.

Ne bi bilo loše imati pri ruci i bocu mlijeka da ublaži djelovanje kapsaicina za one slabijeg srca.

Podijelili bi i koju fotkicu ali nadamo se da shvaćate da nismo bili za to sposobni, a i možda to ne bi bio primjeren sadržaj.

I za kraj par informacija o 7potu;

VrstaCapsicum Chinense
PodrijetloTrinidad i Tobago
Veličina biljke80 – 120 cm
Vrijeme sazrijevanja100 dana
Skovili1.3 miliona
Klijanje sjemena8 – 14 dana
Udaljenost biljke u sadnjimin. 70 cm

7pot je među najljućim čili vrstama koja izvorno dolazi s Karipskih država/otoka Trinidan i Tobago. Svježi 7pot je iznimno teško za pronaći ali ih zato na navedenim otočjima ima u izobilju, toliko da lokalna mornarica koristi kapsaicin iz biljke za bojanje svojih brodova. Boja usporava širenje algi po trupu broda i čini ga bržim.

Neke vrste 7pot- a imaju velike sličnosti s Morugvom Trinidad Scorpion i Carolina Reaper čilijem toliko da se prije nije prihvaćala kao zasebna sorta čilija. Njegova specifična orašasta i dimljena aroma je razuvjerila čili uzgajivače da se ne radi o istoj sorti.

Svi 7pot čiliji dolaze iz sorte poznate kao Capsicum Chinense koja je dobila ime po krivoj pretpostavci prije 200 godina. Biljka ne dolazi iz Kine kao što se mislilo nego su se nakon otkrića Amerike Capsicum biljke rasprostranile po Aziji, najviše po Kini. Capsicum Chinense je izvorno došao iz delte Amazone odakle su ga ptice rasprostranile po područjima Kariba.

7pot je iznimno dobar za umake i prah zbog svojeg odličnog ukusa i neizrecive ljutine.

Biljka 7pot-a naraste između 0.8 do 1.2 metara i ima velike upečatljive listove. U ljeto se na biljci formiraju bezbrojni bijeli listovi kremaste boje. Kada voćke dosegnu veličinu 4 do 6 centimetara mijenjaju svoju boju koja zavisi o sorti biljke.
Potrebno je 6 mjeseci da biljka formira čilije, a presađivanje biljke u plastenik nije moguće do sredine svibnja, a do tada je važno biljku redovito zalijevati i gnojiti.

Sjeme se brzo rasproda pa je važno na vrijeme ga uzeti.

Tijekom uzgoja je bitno održavati temperaturu između 25 °C do 30 °C.

Trebalo bi uključivati ventilatore dva puta na dan da se biljka navikne na vjetar, Biljku trebate prije presađivanja u plastenik naviknuti na vanjske uvjete (sunce, kišu, vjetar).

*Informacije su preuzete sa stranice /https://chili-plant.com/chilli-varieties/7-pot-chili-varieties/

Podijelite svoju ljutu priču s nama, ostavite komentar i naravno jedite čili. 🙂