Osnove i zdravlje

Osnove i zdravlje

  • Autor objave:

O uzgoju

Chili paprika je grmolika biljka čiji se plodovi razlikuju po veličini i ljutini. Manje su od običnih paprika zato se i kaže da se otrov čuva u malim bočicama.

Rasad se uzgaja u plasteniku te se presađuje u vrtne gredice. Odgovarajuće čašice  napuniti zemljom, staviti sjeme te laganim slojem zemlje prekriti. Zalijeva se odozgo vodeći računa da zemlja uvijek bude vlažna. Klijanje pri temperaturi od 21°C obično traje od 12 do 21 dan. Kada biljka dosegne visinu od 12 do 15 cm te prođe opasnost od mraza, presadi se u vrtnu gredicu. Biljke u redu moraju biti udaljene od 40 do 80 cm, a razmak među redovima treba biti oko 30 cm.

Zdravlje

Chili papričice bogate su vitaminom C više nego bilo kakva druga vrsta povrća i voća. Uz vitamin C nalazimo i vitamine A, E, K, B6 i B12. Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin, a kapsaicin ne daje papričicama samo ljutinu nego i mnoga ljekovita svojstva. One djeluju protuupalno stoga se kapsaicin i u medicini nalazi u raznim protuupalnim kremama. Smanjuje bol koja je izazvana artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Potiče zdravlje kardiovaskularnog susava i poboljšava probavu. Potiče mršavljenje, sprječavaja čir na želucu te pomaže kod dijabetesa tipa 2. Ljutina chili papričica mjeri se Scovillovim jedinicama te što više Scovillovih jedinica papričica ili umak sadrži time je i zdravija jer sadrži više kapsaicina. No kao i sve ostalo, chili treba konzumirati umjereno jer prekomjerni unos može imati štetne posljedice na organizamu.

 

Vaša ljutoteka.com